/ Werkplekinnovatie, het recept voor werkgeluk?

In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het stimuleren van het werkgeluk van medewerkers en het behouden van talent één van de grootste uitdagingen voor organisaties. Medewerkers aantrekken is één ding, medewerkers blijven verbinden en inzetten op hun werkgeluk. Dat is andere koek.

Goed te weten; er is niet één ultiem recept voor werkplekinnovatie of werkgeluk. Wel delen we in dit artikel verschillende tips hoe werkplekinnovatie HR-managers en Facilitair Managers kan helpen om een aantrekkelijke werkomgeving te creëren en werkgeluk te stimuleren.

Werkplekinnovatie kan gezien worden als een verrassende sfeer- & smaakmaker om je mensen te laten groeien en bloeien. Mensen en hun welzijn & behoeften echt centraal in de werkomgeving. Dat is niet alleen een taak van HR, maar een samenwerking tussen o.a. HR en Facilitair Management. In mooie woorden wordt dit ook wel ‘Human Facility Management’ genoemd.

Werkplekinnovatie is als het geheime ingrediënt in je favoriete recept. Pas je dit ingrediënt goed toe, dan creëer je een werkgelukkige werkomgeving dat werkt als een magneet en zorgt voor betrokken medewerkers.

Wat is werkplekinnovatie?

Werkplekinnovatie gaat verder dan digitale transformatie, het upgraden van kantoormeubilair of het implementeren van nieuwe technologische innovaties binnen werkomgevingen. De gewenste manier van werken of ideale werkvorm, vormt het vertrekpunt voor iedere organisatie. Activiteit gerelateerd werken, hybride werken, blended werken of co-working zijn een aantal voorbeelden van werkvormen of werkconcepten.

Werkplekinnovatie omvat een holistische benadering waarbij de fysieke omgeving, het gedrag van gebruikers en de technologische infrastructuur op elkaar worden afgestemd om een werkgelukkige werkomgeving te creëren die werknemers inspireert en ondersteunt. Die een positieve XXL-beleving achterlaat.

De juiste afstemmening tussen Bricks, Bytes, Behaviour zorgt voor gastvrije Beleving. Van omgeving naar beleving. Vanuit de kern van de Business (bedrijfsactiviteiten) van jullie organisatie. Deze 5B’s samen zijn het fundament voor een passend werkplekconcept. (Lees meer over onze visie rondom de 5B’s via ‘Hospitality & Beleving’)

1. Passende fysieke omgeving

Een goed ontworpen fysieke werkomgeving heeft directe invloed op de tevredenheid en productiviteit van medewerkers. Dat is niet nieuw, maar de basis moet op orde zijn. Denk hierbij aan goede werkplekken, verschillende soorten werkruimtes, een logische indeling, prettig werkklimaat en voldoende daglicht. Met al deze elementen samen kun je een prima basisontwerp vormen, maar heeft de werkomgeving nog geen eigen karakter dat primaire processen ondersteunt of het werkgeluk van medewerkers stimuleert. Facilitair Managers kunnen bijdragen aan het welzijn van medewerkers door ruimtes te creëren die aanpasbaar zijn aan verschillende activiteiten, werkstijlen en behoeften.

 

Een aantal praktische tips voor Facilitair Managers:

  • Organiseer creatieve sessies waarin collega’s hun ideeën, wensen en behoeften kunnen delen.
  • Introduceer bruis, ruis, rust zones voor het faciliteren van verschillende activiteiten.
  • Kijk vanuit verschillende perspectieven naar jullie ideale werkomgeving. Een ideale omgeving is een samenspel van een veelzijdige, veilige, vitale, vriendelijke en verbindende werkomgeving.
  • Voeg biophilic design-elementen toe, zoals planten en natuurlijke materialen. Dit vermindert stress, stimuleert creativiteit en bevordert het welzijn. (Check ook het artikel Wat kan groen voor jullie organisatie doen?)

2. Gedragsverandering

Dat werkplekinnovatie alleen draait om fysieke onderdelen is een duidelijke misvatting. Het is nauw verbonden met de factor organisatiecultuur, de veranderbereidheid van werknemers en hun werkgeluk. Het vroegtijdig betrekken van collega’s van verschillende afdelingen bij een gedragsverandering, is een ‘stap’ die in het begin van een traject nog wel een overgeslagen wordt. Met alle gevolgen van dien.

Want één ding is zeker, werkplekinnovatie doorvoeren of het succesvol introduceren van een nieuw werkplekconcept vraagt om verandering. Culturele veranderingen binnen een organisatie en gedragsveranderingen van werknemers.

Want heel kort door de bocht; alleen focussen op het aanpassen van de fysieke omgeving of het toepassen van technologische innovaties zal niet leiden tot het gewenste succes. Hoe mooi de werkomgeving er ook uit komt te zien. Het vraagt een gedragsverandering, het maken van werkafspraken en elkaar eraan houden. Dat zijn de verborgen ingrediënten voor het echte succes. (Lees meer over het belang van de factor gedrag (behaviour) in de klantcase van WMD Drinkwater).

HR-Managers kunnen een sleutelrol spelen in het ontwikkelen van een positieve organisatiecultuur die innovatie en samenwerking stimuleert. Een cultuur die verandering activeert en werkgeluk stimuleert.

Praktische tips voor HR-Managers:

  • Betrek collega’s (ja ook de kritische) van verschillende afdelingen vroegtijdig bij de gewenste verandering.
  • Stimuleer een open communicatiestijl en transparantie. Werk nauw samen met communicatie.
  • Organiseer regelmatig teamactiviteiten om de teamgeest en betrokkenheid te versterken.
  • Maak de gedragsverandering en/of werkafspraken visueel & toegankelijk voor iedereen.
  • Sta open voor de feedback en verbeterpunten, ook na de ingebruikname van de ruimtes.

3. Integratie van technologie

Technologische innovaties of slimme ICT-oplossingen kunnen de efficiëntie verhogen, het (samen)werken op afstand faciliteren en een positieve gebruikers- & medewerkersbeleving stimuleren. Iets wat steeds belangrijker wordt in de moderne werkcultuur. HR, Facilitair, Communicatie en ICT zoeken elkaar steeds meer op om samen te werken en om ervoor te zorgen dat de juiste technologische tools beschikbaar zijn en effectief worden gebruikt.

Praktische tips voor HR en Facilitair Managers:

  • Eenvoud en logica werkt.
  • Kies voor gebruiksvriendelijke software en tools die ondersteunend zijn aan (en niet bepalend zijn voor) jullie processen.
  • Zorg voor regelmatige training en ondersteuning om medewerkers te helpen optimaal gebruik te maken van nieuwe technologieën. Maak hier een positieve beleving van.
  • Besef dat het pas begint na de implementatie. Monitor het gebruik en de effectiviteit, en pas aan waar nodig.
  • Neem gebruikers na implementatie mee in de voordelen en resultaten van het gebruik van de nieuwe tools. Wat heeft deze verandering ons nu opgeleverd?

Het recept voor werkgeluk

Werkplekinnovatie is een belangrijk ingrediënt voor werkgeluk en een positieve medewerkersbeleving. Een continu proces voor het laten groeien en bloeien van werknemers. En daarmee voor het verbinden en behouden van je mensen.

Dat begint met een authentieke werkvorm of werkconcept dat past bij jullie organisatie, als geen andere. In lijn met de cultuur, bedrijfsactiviteiten, mensen en ambitie van jullie organisatie. En vertaalt zich naar een werkplekconcept en werkomgeving die medewerkers ondersteunt en inspireert. Dat is mensenwerk en maatwerk.

Dát is ons recept voor een werkgelukkige werkomgeving en het behouden van een gezonde balans tussen jong talent en ervaren collega’s.

Een eigen recept samenstellen

Voor zowel HR als Facilitair Managers is werkplekinnovatie een krachtig ingrediënt. Door te investeren in een werkgelukkige werkomgeving kunnen organisaties concurrentievoordeel behalen of een voorsprong creëren. Uiteindelijk leidt dit tot een win-winsituatie voor zowel medewerkers als de organisatie. En daar groeien we allemaal van.

Wordt het tijd om werkplekinnovatie serieus te nemen en te investeren in het werkgeluk van jullie mensen? Wij helpen graag om het favoriete recept samen te stellen.

Willemijn Bergsma
w.bergsma@fmxxl.nl

06 15 43 73 14

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
FMXXL Facilitair Management maakt voor het tweede jaar op rij een FD gazellesprong.

Met dubbele trots kondigt FMXXL aan dat het is uitgeroepen tot één van de 927 snelst groeiende bedrijven van Nederland. Voor het tweede jaar op rij mag dit facilitair consultancybureau zich een FD Gazelle noemen.

Gebruikers journey als kapstok voor integrale aanpak binnen FM

Facilitair management (FM) is een veelzijdig en veelomvattend vakgebied. Juist deze veelzijdigheid maakt het zo boeiend. Het beheren van gebouwen, managen van fysieke facilitaire oplossingen, uitrollen van (her)huisvestingsconcepten, inrichten werkplekken en optimaliseren van processen.

Het positieve geluid van FMXXL

Het is niet de eerste keer dat we horen of we misschien een bekend muziekstation zijn? Dj’s met hippe muziek en vlotte praatjes, een dagelijkse prijzenbingo en niet te vergeten het welbekende ‘Raad het geluid van….’. Nee sorry, we moet je teleurstellen. Al hebben we wel een aantal dingen met elkaar gemeen!