Hoe Facilitair en Finance elkaar hierbij versterken.

/ Duurzaamheid als kompas voor toekomstbestendig Facilitair Management.

Duurzaamheid is allang geen trend of hype meer; voor veel van onze opdrachtgevers is het een strategische pijler of één van de grootste thema’s voor organisaties die toekomstbestendig willen zijn. Organisaties worden steeds vaker beoordeeld op hun duurzaamheidsprestaties en/of -ambities. Soms verplicht gestuurd door wet- & regelgeving als Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) of strengere ESG-criteria. Soms gedreven door eigen impactambities, kernwaarden of het uitstralen van de gewenste identiteit richting medewerkers of klanten.

Facilitair en Finance zijn beide ondersteunend aan het primaire proces, maar spelen wel een cruciale rol bij het activeren, realiseren en monitoren van duurzaamheidsprestaties. Facilitair Management (FM) is de motor achter het verduurzamen van o.a. huisvesting & vastgoed, werk- of kantooromgevingen, facilitaire processen of diensten en contractmanagement. Voor Finance draait het om het bewaken van de financiële gezondheid en het vinden van de optimale balans tussen duurzame investeringen en rendement.

Beide disciplines zijn twee kanten van dezelfde medaille: zonder een financieel gezonde strategie kunnen duurzame facilitaire innovaties niet worden gerealiseerd, en zonder doordachte facilitaire investeringen blijft duurzaamheid een papieren ambitie. Maar wanneer Facilitair en Finance samenwerken en elkaar versterken, ontstaat er een krachtige synergie die leidt tot duurzaam succes.

Bij FMXXL zien we duurzaamheid dan ook als het kompas dat richting geeft aan beide disciplines en aan toekomstbestendig Facilitair Management. Van investering naar strategische waarde. In dit artikel nemen we je mee in hoe Facilities en Finance elkaar hierbij kunnen versterken.

Tijd voor een nieuw perspectief

Traditioneel wordt Facilitair Management vaak gezien als kostenpost, terwijl Finance stuurt op budgetten, rendement en besparingen. Maar in een tijd waarin duurzaamheid steeds meer de norm wordt, is het tijd voor een nieuw perspectief; duurzaam Facilitair Management als waardecreërende factor.

FMXXL-collega Martin Eerhard heeft gekozen voor de Green Ambassador route binnen de opleiding Facility Management. Daarna heeft hij jarenlang gewerkt binnen het financiële werkveld. Een niet alledaagse combi, maar wel een combi die erg interessant en relevant is. De opgedane kennis en ervaring zet hij nu in binnen verschillende facilitaire opdrachten. Hij gelooft in het stimuleren van een duurzame samenwerking tussen Financials en Facilitaire Professionals, begrijpt waar budgetten op gebaseerd zijn en kan dit sterk vertalen naar facilitaire keuzes, projecten of (sub)doelen.

Hieronder deelt hij zijn visie met ons rondom de waarde en impact van duurzame facilitaire investeringen. Een aantal samenwerk mogelijkheden op een rij:

  • Kostenbesparing op lange termijn. Door het slim verdelen van budgetten over facilitaire doelstellingen kan je duurzame keuzes maken en doelen behalen; en soms nog iets meer. Door de samenwerking te zoeken met Finance en een langere termijn visie te hanteren kan je samen zowel de financiële gezondheid van je organisatie als de prestaties van de facilitaire organisatie beïnvloeden.Ga je voor een duurdere oplossing die jaren lang(er) meegaat. Of kies je voor een lagere investering en kortere afschrijving. Budget vs. terugverdientijd vs. strategische waarde. Dat is een rekensom die je samen maakt. Want eerlijk is eerlijk, vaak zit er een ander prijskaartje aan duurzaamheid. Ook inkoop kan hierbij dus een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan investeringen in gebouwen, circulaire werkplekken, fairtrade koffiebonen, energiezuinige oplossingen of het maken van een scherpe spendanalyse voor het verduurzamen van je inkoopbeleid in het algemeen.
  • Waardevermeerdering van vastgoed en huisvesting. Duurzaam gebouwd of gerenoveerd vastgoed of goed onderhouden huisvesting behoudt langer haar waarde en is aantrekkelijker voor medewerkers, huurders en investeerders. Een passende huisvestingstrategie of integraal huisvestingsplan kan hierbij helpen en een kapstok vormen voor verduurzaming van je vastgoedportefeuille.Doe je dit goed doordacht en stippel je samen bijvoorbeeld het meest optimale MJOP uit, dan levert het vaak zelfs een waardevermeerdering op. Bovendien krijg je zowel vanuit Facilities als Finance een scherp beeld van wat er de komende jaren nodig is en waar je duurzaam kosten kan besparen.
  • Gezonde werkomgeving, gastvrije beleving. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers, een laag ziekteverzuim en lage verlooppercentages zijn belangrijk voor de financiële gezondheid van je organisatie. Maar hoe draag je hier vanuit Facilitair aan bij? Denk vooral aan het creëren van een inspirerende, gezonde werkomgeving, faciliteren van nieuwe werkplekconcepten of stimuleren van het welzijn of werkgeluk van je mensen. Wanneer zijn deze duurzaamheidsinvesteringen in het welzijn van je mensen de moeite waard?Natuurlijk spelen investeringen in een goede akoestiek, luchtkwaliteit, passende kleuren, veiligheid, ergonomisch meubilair een rol. Maar dit wordt tegenwoordig bijna als ‘de basis op orde’ gezien. Het echte, duurzame verschil wordt gemaakt door als organisatie meer en meer aandacht te hebben voor inspirerende workplace concepten, activiteit gerelateerd werken, gastvrije beleving, gezonde catering, vitaliteit of voldoende groen in de omgeving.En dat vraagt om een andere mindset en anders durven denken, begroten en doen. Integraal samenwerken stimuleren en de verbinding opzoeken tussen FM en Finance, maar ook met andere ondersteunende afdelingen als HRM, Communicatie en ICT. Dit levert misschien niet direct financieel rendement op, maar op de lange termijn heeft het zoveel strategische meerwaarde voor de organisatie en impact op het welzijn & verzuim van de medewerkers.
  • CSRD en ESG-rapportages. Duurzaamheidsambities komen veelal direct vanuit het hart of de cultuur van de organisatie. En soms helpt Europa of de Nederlandse overheid een handje bij de transitie naar een duurzamere economie of bedrijfsvoering met wet- & regelgeving. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Environmental, Social & Governance (ESG) zijn op dit moment het meest impactvol voor organisaties.
    De CSRD’s en ESG’s worden ingezet om de impact van verantwoordelijkheids- & duurzaamheidsinspanningen op het gebied van milieu, mens en bestuur van bedrijven en organisaties te meten, concreet te maken en te rapporteren.Deze verplichting geldt nu nog voor grotere organisaties en zal in latere stadia voor veel meer bedrijven en organisaties gelden. Op dit moment is al wel merkbaar dat grotere organisaties de verantwoordelijkheid op deze criteria steeds lager in de keten neerleggen. Bij de leveranciers van de leverancier van de leverancier. En dat heeft o.a. impact op het inkoopbeleid en het contractmanagement binnen deze organisaties.

Ondanks dat veel (facilitaire) organisaties eerste stappen gezet hebben qua duurzaamheid, is er ook vaak nog maatschappelijke of duurzaam economische winst te behalen. Facilitair en Finance kunnen bij de CSRD’s en ESG’s samen optrekken om facilitaire doelstellingen aan te laten sluiten bij de duurzaamheidsdoelstellingen, processen tijdig op te tuigen, te zorgen voor datagedreven impactmetingen en bij te sturen waar nodig.

Zo kan duurzaamheid gezien worden als verbindende factor voor verschillende disciplines en als kompas voor toekomstbestendig Facilitair Management. Tenminste zo zien wij het. En jij?

Duurzaamheid ook als kompas voor toekomstbestendig Facilitair Management binnen jullie organisatie laten werken? Een facilitaire X-scan uit laten voeren? Samen ontdekken hoe/of de ervaring en expertise van FMXXL-collega Martin van meerwaarde kan zijn voor jullie organisatie? Wij denken graag met jullie mee.

Willemijn Bergsma
w.bergsma@fmxxl.nl

06 15 43 73 14

Martin Eerhard
m.eerhard@fmxxl.nl

06 18 53 50 00

Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Duurzaamheid als kompas voor toekomstbestendig Facilitair Management

Facilitair & Finance, twee kanten van dezelfde medaille richting toekomstbestendig Facilitair Management. Hoe Facilitair en Finance elkaar hierbij kunnen versterken? Tijd voor een ander perspectief.

Met zorg samenwerken aan werkplezier bij Kwadrant

Bij Kwadrant is werkplezier geen abstract begrip, maar één van de drie kernwaarden die door alle lagen van de organisatie wordt omarmd. Samen met partners, zoals FMXXL, wordt een plezierige werkcultuur elke keer naar een nog hoger niveau getild. Hoe?

FMXXL Facilitair Management maakt voor het tweede jaar op rij een FD gazellesprong.

Met dubbele trots kondigt FMXXL aan dat het is uitgeroepen tot één van de 927 snelst groeiende bedrijven van Nederland. Voor het tweede jaar op rij mag dit facilitair consultancybureau zich een FD Gazelle noemen.